Çevrimiçi taciz ve istismar çeşitli biçimlerde ortaya çıkar ve yaygın sosyal medya platformlarında ya da belirli uygulamaların, platformların veya teknolojilerin kullanımı yoluyla dahil olmak üzere, İnternet’teki çok çeşitli saldırıları kapsayabilir. Bu saldırıların birçoğu gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tehdit etme, sindirme ve susturma amacıyla kadın gazetecileri hedef alan toplumsal cinsiyete dayalı saldırılardır ve kişisel hesaplarına yetkisiz erişimden cinsel şiddet içerikli tehditlere kadar çeşitlilik gösterebilir. Bu saldırıların kadın gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerini yürütme becerileri, kişisel yaşamları ve güvenliği üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Taciz aşağıdaki biçimlerde gerçekleşebilir:
• Kişisel verilerin çevrimiçi ortamda yayınlanması (doxing): Bir kadının e-posta, telefon veya ev adresi gibi kişisel bilgilerinin herkese açık şekilde yayılmasını içerir. Genellikle tacizin artmasına neden olabilir ve bir güvenlik riski oluşturabilir.
• Gözetim: İster kamu kuruluşları ister özel kuruluşlar tarafından gerçekleştirilsin, bir kadının çevrimiçi ve/veya çevrimdışı yaşamının teknolojik araçlar vasıtasıyla takip edilmesi anlamına gelir.
• Tehditler: Dijital platformlar ya da uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirilir ve genellikle fiziksel veya cinsel şiddet içerikli tehditleri içerir.
• Taciz: Çevrimdışı taciz gibi, mesajlar veya uygulamalar yoluyla iletişime geçmek dahil olmak üzere, bir dizi istenmeyen ve yıldırıcı faaliyeti içerebilir. Çevrimiçi olduğunda, genellikle birden fazla faille birlikte “yüklenme” [pile-ons] biçimini alabilir.
• Özel veya cinsel içerikli görüntülerin kişinin rızası dışında dağıtımı: Bir kadının kendi bilgisi dahilinde (kendisi tarafından) veya bilgisi dışında çekilen, özel veya cinsel içerikli görüntülerinin, bunlara ya kadının rızasıyla (ama görüntülerin başka şekilde paylaşılabileceğine dair bir rıza yokken) ya da başka yollarla erişim sağlayan biri tarafından rıza dışı dağıtılması anlamına gelmektedir. Kişinin psikolojisi üzerinde ve itibarı açısından ciddi sonuçları olabilir.
• Israrlı takip (stalking): Bir kadının teknoloji yoluyla sürekli takip edilmesi gibi, çevrimdışı ısrarlı takibe benzer bir dizi davranışı içerir; kadının kendisini güvende hissetmemesine veya çevrimiçi olarak özgürlüğünün kısıtlandığını hissetmesine neden olur.
• Hackleme (hacking): Bir kişinin, bir kadının kişisel hesaplarına veya cihazlarına kötü niyetli yollarla erişim sağlamasıdır. Genellikle, şantaj dahil olmak üzere, başka türden saldırılarla sonuçlanabilir.
• Kimlik hırsızlığı veya hesapların yetkisiz kullanımı: Bir kadının çevrimiçi hesaplarının kontrolünün ele geçirilmesi veya bir şekilde onun çevrimiçi kimliğine bürünülmesi.
• Ayrımcı ve cinsiyetçi ifadeler ve toplumsal cinsiyet kalıpları: Olumsuz kalıplar ya da diğerlerine ilaveten, bir kadının toplumsal cinsiyeti, uyruğu, dinî inancı, ırkı üzerinden gerçekleştirilen çeşitli ifade türlerini içerebilir.
Bu liste tam ve eksiksiz değildir. Çevrimiçi taciz ve istismara maruz kalan kadınlar birden fazla saldırgandan bu tür birden çok, farklı saldırıyla karşılaşabilir.